lördag 11 april 2009

Pulsa(tack)

Tack för alla råd angående pulsträningen. Jag gjorde som Snorkfröken skrev: bara ge sig ut och känna sig för utan att ställa in för mycket innan.
Det blev 4,5 km i det vackra vårvädret. Snittpulsen låg på 140 med toppar på 160. Jättetrevlig bekanskap med pulsklocka. Kändes som om det var lättare att springa när jag kunde snegla på klockan än det gjorde innan. Fast det sitter nog i huvudet.
Men oj vilken träningsvärk i baksidan på låren och ljumskarna. Det blir utmaningen idag istället för ett löppass till: core på schemat. Tvåhundra övningar och sedan grill hos våra bekanta. Mums...

fredag 10 april 2009

Hjälp med puls-premiär

Nu är den äntligen här: min bonus från tidningen "AktivTräning" - min allra första puls-klocka. Och idag på eftermiddagen skall jag ut och testa både klockan och konditionen. Lade in mina värden i programmet till klockan och blir genast förbryllad. Hur vet jag vad min maxpuls är? Kan jag räkna ut den genom någon matematisk formel? Jag vet att det finns många duktiga pulstränare bland mina läsare: snälla ni, hur gör jag? Och mer: idag är det lugn joggning som gäller - körde skivstångspasset igår och det med rekordvikter (igen) så jag känner mig lite darrig i benen. Vilket pulsintervall skall man lägga sig på då? Låg eller mellan?
Så många frågor... och så många svar?
torsdag 9 april 2009

Miss-i-tajming

Vi har inte kört någon sparring i Kickboxningen på säkert fyra veckor nu. Det har varit full koncentration på tekniker: handtekniker, fottekniker och kombinationer av hand- och fottekniker. För att inte prata om armhävningar och situps. Och stretching.
Därför, och bara därför valde jag igår att inte vara med på Taekwon-do (för där är det ALDRIG sparring på onsdagar - bara mönster) och valde istället Ki Box på F&S. 90 minuters pulshöjare med slag, slag och åter slag men i ett furiöst tempo (man kan skita i tekniken lite och bara ösa på). Störtskönt pass (som vanligt Magda och Per - ifall ni läser detta) som får t-shirten riktigt, riktigt genomblöt.
Åker tillbaka till TKD för att hämta Sebastian. Kommer in i salen. Vad ser jag: SPARRING!!!!!
VARFÖR?? PÅ EN ONSDAG???
Hade jag inte kört slut mig på Ki Boxen så hade jag nog fått en mental genomklappning. När jag frågade Sebbe efteråt hur det kom sig att det var sparring på en onsdag så säger han helt lugnt:
-"Vi fick välja mellan sparring och mönster och alla ville köra sparring"
Grymt.
PS. Jag har hittat klingorna till sticksågen. Mucklorna hade gömt dem i städskåpet! Fattar du. I städskåpet!! Luriga rackare, det där.

onsdag 8 april 2009

Sammanfattning v 16

Det var en vecka som kändes väldigt bra. Jag känner mig stark och konditionen är på väg uppåt, helt klart. Det som förstörde nöjet var en rätt allvarlig smäll i höger knä. Ett resultat och en konsekvens av tuff streching och mycket klantig uppvärmning i tisdags. Vi skulle värma upp med att köra jage runt i hallen och jag vet att jag inte kan börja med tjurrusningar. Så fick jag för det. Ännu ett bevis på att jag INTE är 18 år.

Måndag: Skivstång/spinning på F&S - 90 minuter
Tisdag: Kickboxning - 90 minuter
Onsdag: Joggning + strech - 45 minuter
Torsdag: Skivstång på F&S - 60 minuter
Fredag: Taekwon-do - 90 minuter. Ajajaj i knät.
Lördag: Crosstrainer och strech på F&S - 35 minuter.
Söndag: Skivstång på F&S - 60 minuter. Knät okej men smärtar vid utfall.

Sammanlagd träningsdos blev 7 timmar och 50 minuter. Okej med tanke på att jag blev skadad och inte kunde springa på lördagen som planerat. Fick dessutom efter stor ångest hoppa över kickboxningen i söndags. Min osvikliga förmåga till tajming gjorde sig återigen påmind: En av instruktörerna från Ironman (en kickboxningsklubb i Göteborg) gästspelade. Så j-k-l typiskt! Gick efter 45 minuter så jag slapp plågas mer än nödvändigt.

Semesteravbrott

Tar en liten paus i fixandet och trixandet med sonens tröskel. Som vanligt inte alls lika lätt som jag trodde från början. Och som vanligt beror det på att mucklorna snott stora delar av min verktygslåda - eller åtminstone så har de snott klingorna till sticksågen. Undrar just var i h-l-v jag... öhhh... de kan ha gömt dem någonstans.
Lugnar nerverna lite med bloggandet istället. Och kan passa på att berätta att jag inte blir piggare av semester direkt. Undrar just hur det känns att vara pensionär? Det känns inte som att jag har jättemycket tid över mot när jag arbetar - förutom att jag gör lite annorlunda saker. Som att besiktiga bilen på dagtid. Byta till sommardäck. Gäspa mycket. Laga middag. Vara hungrig hela tiden. Gå och lägga mig fem minuter (jaja -en halvtimme dådå) mitt på dagen. Läsa tidningen i lugn och ro.
Okej... det är stor skillnad mot att jobba.

tisdag 7 april 2009

Färgdepression

Semester innebär att jag har lite mer tid till att sitta och slösurfa. Till sidor jag inte brukar besöka. Som till exempel ITF (International Taekwondo Federation) Sveriges hemsida. Det har precis varit en stor tävling (Viking Cup) med deltagare från 28 länder. Ett par killar från "vår" klubb var med och det är ju alltid kul att titta på lite tävlingsbilder.
Min blick fastnar dock på en helt annan rubik: Nytt graderingssystem! Jag öppnad en pdf-fil och börjar titta. Ojdå!
Man har bestämt att lägga in fler grader mellan varje ny färg (GUP) i bältessystemet. Nu blir det fyra steg mellan blått och rött, och fyra steg mellan rött och svart. Om du är 15 är det bara två steg (som det är nu - och som gäller för alla åldrar). Det innebär i korthet att Sebastian skall graderas sju ggr istf tre för att få svart bälte.
Jag visade detta för Sebastian (som är 12 år) och som helt kort svarar:
-"Jag lägger av."
Öhhhh?!? Min pedagogiska talang fick komma till bruks. "Du behöver inte lära dig så mycket till varje gradering. Du får gradera dig oftare än som nu max en gång per år. Det blir rättvisare på tävlingar." Och på onsdag får vi se om det hjälper. Ett omen var att Sebbe igår gick och lade sig frivilligt redan halv tolv (Och han har LOV!!). Snacka om depression!

Hur det gick för våra killar på Viking Cup? Här är ett smakprov. Jonas heter han och är GRYM!
Se klipp här
Och detta!

Som sagt. Han är grym.

söndag 5 april 2009

Summering vecka 14

Tusan vad veckorna går snabbt. Här kommer iaf summeringen för denna vecka (när det gäller min träning):

Måndag: F&S medel; en timme, Crosstrainer 20 minuter.
Tisdag: Kickboxning; en och en halv timme.
Onsdag: Vilodag.
Torsdag: F&S Skivstång; en timme
Fredag; Taekwon-do; en och en halv timme.
Lördag: Vila
Söndag: Kickboxning; en och en halv timme, F&S Stationsjympa; 1 timme och en kvart.

Totala träningstiden kom upp i 8 timmar och fem minuter. Väldigt segt på TKD men då fick jag gå brevbäring i loftgångshus i fyra timmar, så det var helt förklarligt. Cyklade som vanligt t.o.f. jobbet så det blir ju sex mil cykel också som jag inte räknar utan är ren bonus.
Och ja, som Snorkfröken redan påpekat, så har jag inte fullgjort min utmaning att köra core-övningar på mina vilodagar. Ajaj - inte bra. Men pilatesbollen är uppumpad och ligger röd och grann och ropar på mig.
Lyckas även hålla vikten vid liv - ligger idag på 81,9 kg. Vill inte under 82 eftersom jag troligtvis tappar i muskelmassa då.

Semester

Ahhhh... Nu börjar den efterlängtade semestern. Gud vad skönt.
Jag ligger aningen efter kan man säga. Med allt. Bilen vill ha sina sommardäck och vill till besiktningen. Den vill bli ordentligt städad också. Trädgården vill ha ett ansiktslyft och bli av med allt skräp som samlats där under ett halvår minst. Dottern vill till Universeum. Sonens rum vill bli färdigt med sista tröskeln och sista listbiten längst inne i hörnet. Den trådlösa routern vill absolut ut ur datorrummet (eller som vi f.d KGB-agenter brukar kalla det: The communication Center (på engelska alltså: inte på ryska)) så att vi alla får bättre täckning i lägenheten. Jag vill kunna sträcka ut på morgonen och kanske ta en joggingtur mitt på dagen. Jag vill laga ordentliga stressfria middagar som tar lång tid. Och jag vill kunna PÅSKPYSSLA!!!

Kankse blir ett och annat seriöst, svettdrivande, vansinnigt, totalt utmattande träningspass också...

Och om hälften av alla som vill något denna vecka (me inclusive) får som de vill - ja då är jag väldigt nöjd.