lördag 28 februari 2009

Vad är träning?

Nu har mina två grå börjat tumla runt inne i skallen på mig. Det har skrivits en hel del om träning (inte minst här) och om träning kontra vila. Under en lång tid var mitt förhållande rätt okomplicerat till detta med vila. Jag visste att jag behövde vila tre dagar i veckan, helst fyra. Då funkade jag rätt bra som människa och jag kunde cykla till och från jobbet (totalt 6 km).
Sedan klappade jag ihop på ett träningspass. Det slutade med att jag hamnade på akuten, sedan på hjärtavdelningen och kom ut från operation med en pacemaker. I samma veva flyttade vi kontoret så jag fick totalt 12 km till och från. Detta var innan sommaren -08.
Sedan blev jag värd på Friskis. Till hösten körde jag minst fyra pass i veckan, ibland fem. Plus att jag cyklade dubbelt så långt till jobbet. Men kände mig ungefär tio gånger så pigg som innan pacemakern.
Träning trappades upp lite under hösten. Efter nyår började det ta emot lite, då jag körde sex pass i veckan. Vissa var riktigt tuffa, t.ex. kickboxningen. Jag fick lite kosttips, slutade med godis, chips, dip och allmän skräpmat som McD, pizza etc. Jag känner att jag ökade min prestationsförmåga igen. Blev starkare och mer uthållig och svettades inte lika mycket som innan. Gick ner ca 4 kilo, som säkert bara var fett.
Nu kommer nästa fas: träna trettion dagar i sträck. Och det var nu det började köra ihop sig en aning med mina hjärnceller. Många av mina bekanta tycker att det är vansinnigt att träna utan vilodagar. Andra har kört på månader i sträck. Låt gå för detta. Vissa vill inte träna varje dag av en rad olika skäl. Andra vill köra sträckträning av säkert lika många olika skäl. Men det är här det blir lite underligt: Vad är träning och vad är vila?
Vi börjar med det som är enkelt: Om du tar på dig träningskläder och går ner till gymmet, ställer dig på crosstrainern i tjugo minuter, tränar bröst och axlar och vader och sedan avslutar med tjugo minuters cykling, så håller nog merparten av mänskligheten med om att detta är Träning.
Om du istället lägger dig och läser en deckare i sängen, så skulle nog de flesta hålla med om att du har vilat från träning.
Nu tar vi det mer komplicerade:
Om jag strechar i tjugo minuter på vardagsrumsmattan, har jag haft en vilodag eller har jag tränat? Jag tror många skulle hålla med om att det är träning, fast många skulle nog vara osäkra.
Nu tar vi det ett snäpp längre:
Om jag går ut med hunden i lagom rask takt i 45 minuter, har jag tränat då? Nja. Många skulle nog tycka att man har gjort något, men knappast att man tränat. Men har jag haft en vilodag?

Om inte annat så måste väl åtminstonde jag definiera för mig själv vad som är träning och vad som är vila om jag skall kunna säga att jag tränat trettio dagar i sträck.
Jag gör det enkelt för mig: Vardagsmotion går bort. Vardagsmotion är bra, nyttigt och hjälper mig att återhämta mig, men det räknas helt enkelt inte.
Träning blir då följande; något du utför enligt ett förutbestämt program, på bestämd tid och plats. I syfte att bli bättre på att utföra programmet.
Träning utförs på Friskis eller i dojon. Dock räknar jag även med löpning till och från jobbet, eftersom jag måste använda specialkläder för att kunna utföra det; dvs joggingskor och joggingkläder. Detsamma för Pilates eller strechprogrammet - helt enkelt för att det finns ett träningssyfte med det, nämligen att bli bättre i kickboxning och för att det utförs enligt ett på förhand fastställt program.
Bra! Nu vet jag om jag vilar eller om jag tränar!

fredag 27 februari 2009

Löpar-premiär

Tack alla snälla, galna och entusiastiska löparbloggare, som tjatat på mig och tipsat mig om löpning. Idag hade jag utomhuspremiären: sprang hem från jobbet (ca fem km) på en tid som lätt var under, typ, två timmar. Eller drygt?
Det närmaste jag kan jämföra med är ju mitt kära löpband på mitt kära Friskis i Kungälv. Med det i mitt färska minne kan jag konstatera att vissa saker kom som en överraskning:
  1. En ryggsäck med arbetskläder som väger 3,7 kilo är, ja, väldigt tung och gör det svårt att andas.
  2. Att även om solen är framme så kan motvind vara isande, svidande kall. Speciellt om de stackars öronen. Speciellt när man inte har mössa.
  3. Bilavgaser höjer inte min prestationsförmåga.
  4. Du skall inte äta kinamat två och en halv timme innan du börjar springa (vilket visserligen kan framkalla samma fenomen vid löpband)
  5. Verklighetsbackar är grymma jmf med löpbandsbackar.
  6. En 1,5 km lång asfalterad raksträcka med motvind känns i psyket.

Men premiären är avklarad. Nästa löprunda blir på onsdag. Nu skall jag slicka mina sår (de mentala, de efter ryggsäcken och de från skorna).

PS. Det finns en sak som är identisk mellan löpband och verklighetslöpning: Känslan när passet är klart!

torsdag 26 februari 2009

Aktiv träning - aktiv vila

Det börjar bli lite intressant det här med aktiv vila. Flera bloggare har skrivit om detta så jag tänkte ge min (inte unika) syn på detta.
Den allmänna föreställningen hos många är att om du tränar så måste du planera in vilodagar för att kroppen skall hinna återhämta sig. Vi diskuterade detta senast i tisdags på lunchen på mitt jobb.
-"Du måste vila också!" var kommentaren när jag berättade att jag testar att träna trettio dagar i sträck.

Jag börjar själv tro att detta mer och mer är en relativ sanning.

Jag har läst flera bloggar, t.ex. Snorkfröken, där det inte finns vilodagar inlagda, men där personen mår hur bra som helst.

Ja, jag vet. Alla är olika. Alla har olika intressen. Alla VILL inte träna varje dag. Alla KAN inte träna varje dag. Absolut. Jag köper det helt och hållet.

Men frågan är: Måste jag som inte har några sociala eller funktionsmässiga hinder vila en eller två dagar i veckan för att kroppen skall kunna återhämta sig? Och hur definierar du vila?

Det som jag är övertygad om är att om du med vila menar "Att ligga på sofflocket" så tror jag inte på det. Människokroppen är inte skapad för att ligga på sofflocket om du är frisk. Rörelse är för kroppen ett sätt att hålla sig frisk. Och för att lättare kunna läka. Det beror alltså på HUR MYCKET du rör dig när du vilar, och VAD du rör när du vilar. Tränar du benen dag ett, så kan du träna axlar dag 2, utan att benen tar stryk. Snarare mår de bra av uppvärmningen och måttfull ansträngning.
Hemligheten ligger i att kunna vila och återhämta sig, men att göra det på ett aktivt och övertänkt sätt. DET är jag mer och mer övertygad om.

Jag varvar stentuffa pass på två eller tre timmar med lätta joggingturer på 30 minuter. Skivstång varvat med kickboxning. Skall lägga in stretchpass/pilates vissa dagar när jag inte vill sticka ut snoken genom dörren för att det är uruselt väder. Jag tror INTE att jag kommer att må sämre av detta, snarare tvärtom. Jag kommer att bli starkare, mer uthållig och återhämta mig snabbare mellan träningspassen.
Men det är som jag skrev tidigare något som kanske passar mig, men som inte kan eller vill hålla på med. Vill du ta en vilodag, så gör det. Vill du inte, så behöver du inte. Bara tänk igenom vad och hur du tränar, lyssna på kroppen så kommer du att hitta rätt med träningen.

tisdag 24 februari 2009

Kropps-mal-function

Det börjar inte bra, kan jag säga. Jag har ont i nacken, ryggen och knäna.
Igår när jag körde medelpasset på Friskis var jag stel som en pinne. Det knakade i knäna, knakade i nacken och jag var stel i ryggen. Sedan släppte det efter femton minuters uppvärming och styrka... men ändå.
Idag har jag ont i knäna och det blev inte bättre av tre timmars trappbrevbäring. Det är ingen skarp smärta, utan mer en sådan där molande värk. Det försvinner helt efter, som sagt, ca femton minuter och sedan känner jag ingenting utan detbara flyter på.
Till "råga" på allt så känner jag mig i bättre form än någonsin. Några löppass har verkligen gett resultat och då har det ändå varit löpbandet och inte kuperad teräng. Lovar gott inför framtiden, det där.
Sitter och försöker samla mig och mina tankar inför kvällens kickboxning. Brukar vara sparring då, vilket alltid är lite extra spännande och utmanande. Återkommer om kvällens pass under morgondagen, någon gång.

måndag 23 februari 2009

No comments

Hej alla vänner!
Något har hänt i min blogg. Jag kan inte lägga in kommentarer till era kommentarer just nu. Den säger att allt är klart, men det syns ingenting. Försöker gå in på era bloggar och svara där, så gott det går. Även uppdateringen funkar dåligt. Det syns inte att ni gjort ett nytt inlägg och så missar jag något.
Ber om ursäkt för det.
Annars inget nytt. Bollen rullar på, mucklorna stjäl fortfarande saker - nu senast mina vantar. Var allmänt okoncentrerad på medelpasset idag. Fel steg, fel rörelser och glömde pausa enda gången som jag skulle göra det. Ledaren var också lite "off" och höll på att missa ett helt avsnitt med styrka. Men svettig blev man ändå - och motionärerna är så snälla och applåderar. Varma hjärtan på Friskis - helt klart.

söndag 22 februari 2009

Bollar och utmaningar

Efter gårdagens lååååånga vilodag satte bollen sig i rullning idag. Trettio dagar av njutning framför mig, med träning på Friskis, på Korean Kickboxning och med joggning som sköna avbrott. Skall bli mycket intressant att se hur kroppen reagerar på den träningsdosen. Vägde mig imorse och vägde då 84 kilo. Så lite har jag inte vägt sedan Jesus gick i kortbyxor.
Får se vad vågen hamnar på om en månad.
Egentligen inte så mycket mer att orda om. Huvudmålet är INTE att gå ner i vikt utan få bort tankar på vilodagar. Aktiv vila är lika bra som slapp-vila.

Fick en utmaning av både Vida och Sofia:
Här är reglerna: Gå in i mappen Mina bilder eller din egen personliga bildmapp. Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden. Visa bilden på bloggen och skriv något om den. Invitera sedan sex stycken nya till att vara med på utmaningen. Länka till dem, och låt dem veta att det utmanas.

Ja, just det. Det var inte så länge sedan det var julafton, trots att det gått två månader.
Sebastian och Sofia öppnar sina julklappar; och uptäcker att de tillsammans fått en bärbar dator. Så här i efterhand kan jag och mamman konstatera att det hade varit bättre med två för husfridens skull...
I-landsproblem så att det sjunger om det. Helt sjukt! När jag var i Sebastians ålder lekte väl jag med grankottar eller något sånt.
(PS. Det syns att Sofia klätt på sig själv, va??)Och så utmanar jag följande personer:
Mamma Melissa
Snorkfröken
Magda Gad
Magdalena
Fartfylld
Ett liv i rörelse