lördag 31 oktober 2009

Förslag på hur du tillbringar en föräldradag

 1. Skaffa kontaktlinser för första gången på 20 år.
 2. Försäkra dig om att den skadan du fick på hornhinnan för ett halvår sedan är fullt återställd.
 3. Testa kontaktlinserna i två dagar.
 4. Börja ana ugglor i mossen när vänsterögat formligen exploderar av smärta när du tar ut linsen på kvällen.
 5. Be sambo köra dig till optikern med öga och kontaktlinser.
 6. Lyssna på optikerns "oj då".
 7. Få remiss från optikern till Mölndals sjukhus - ögonakuten.
 8. Be sambo köra dig dit. Undvik smidigt sambons "du är ju helt otrolig".
 9. Sitt på ögonakuten i Mölndal i tre timmar efter att sambon åkt hem igen.
 10. Träffa läkaren, få ögondroppar och ögonsalva som skall appliceras 8 resp. 4 ggr per dag.
 11. Lyssna storögd på läkaren när denne säger att du aldrig kan ha linser mer.
 12. Ta pendeltåget hem från Mölndal till Ytterby.
 13. Konstatera att optikern "redan" stängt och att du inte kan skälla ut honom!
 14. Åk hem, säg hej till barnen, be dem vara tysta undvik sambons blickar och gå och lägg dig.

Eller har du bättre förslag på hur du kan fördriva en föräldraledig dag med dina barn?

fredag 30 oktober 2009

Coachmöte

Jag hade första sittningen med min nya coach - först 90 minuter tillsammans med min chef och coachen där vi diskuterade mina styrkor och svagheter. Jag fick väldigt mycket beröm av min chef, vilket alltid är roligt att få höra. Sedan befogade åsikter om mina svagheter, vilka jag och han tillsammans hade kommit fram i ett förberedande möte.
Sedan 90 minuter med coachen, där vi kastade upp alla bollar i luften, pratade om än det ena och än det andra - privat, yrkesmässigt, tankar, idéer - och kom fram till ett par punkter att jobba med.
 • Bråttom-skap: Jag gillar att vara "starter" konstaterar min coach. Jag har svårt att avsluta saker och ting. Vilket troligtvis leder till de dåliga betygen från mina medarbetare i avseende på feedback.
 • Arbetsplatsträffar är ett dåligt samvete som jag inte får bukt med. Hur skall jag lyckas få 30-40 medarbetare engagerade istället för att halvsova?

Jag har på eget bevåg börjat med "management by walking around" konstaterar coachen. Passar mig väldigt bra, att kunna gå omkring och fånga upp småfrågor under arbetet utan att jag har någon konkret fråga med mig. Det fortsätter jag med - fast något mer vässat än tidigare, lite mer medvetet än tidigare. Sedan skall jag och min kollega sätta oss ner och fantisera ihop den bästa arbetsplatsträffen någonsin. Hur kommer den att se ut i den bästa av alla världar?

Vi avslutade mötet med att skriva på ett kontrakt om tystnadsplikt (från coachens sida) och lite förhållningsregler. Nu har jag bollen fram till nästa möte om en månad. Och det känns väldigt bra.

onsdag 28 oktober 2009

Äventyrsbad

Höstlovet fortsätter och vardagen också.

Igår var det lite allmänt pyssel som gällde - hundpromenader, matlagning (på dagstid - vilken lyx) och träning naturligtvis. Någon form av latmask har krupit fram för jag fick illavarslande smärtor i korsryggen under värmningen. Bet ihop och gick fram till tränaren och sa som det var.
-"Ont i ryggen. Jag tar det lugnt"
Ryggen höll i sig under hela passet men inget alarmerande. Jag är mest stel. Det är troligtvis lite för mycket stillasittande, som till exempel på Valhalla Sporthalls trevliga plaststolar under en sådär nio timmar som sätter sina spår. Lätt sparring - mycket trevligt att sparras med linser. Tänk vad det är mycket lättare att läsa av en motståndare när man faktiskt SER motståndaren. Fem ronder mot mycket varierat motstånd, men jag blev ändå knappt andfådd. Cirkelfys och löpning och avslappning gör rätt mycket.

Idag skall vi till äventyrsbadet i Mölndal. Jag längtar efter att släpa med ryggen till jacuzzi och annat muskelavslappnande. Barnen längtar också. Jämfotahoppande, om man säger så.
-"Skaviåkaskaviåkaskaviåkaskaviåka..."
-"Har ni packat ner badkläder?"
Tystnad. Kaos. Skrik och lite gråt. Tystnad.
-"Skaviåkaskaviåkaskaviåkaskaviåkaskaviåka..."
-"Det öppnar om två timmar. Jag vill att ni följer med ut med hundarna först"
-"Ähhhhh..." och så går tv-n igång.

Och sedan så når ryktet mig att jag kommer få ett nytt erbjudande om jobb också. Fast jag säger inte mer nu, eftersom det kanske innebär ett val. Och du vet ju hur ångestframkallande alla val är. Så jag låter det vara... tills jag står inför ett faktum. Att grubbla är som bekant snarlikt med att gunga gungstol. Du har något att göra för stunden men det leder ingenstans.

tisdag 27 oktober 2009

Återhämtning

Denna vecka i Kungälv:
Höstlov!

Därför passade jag på att ta ledigt från jobbet några dagar. Dels för att få en chans att umgås lite mer med mina barn (det är ett konstant dåligt samvete - fast jag håller det hyfsat i schack), dels för att jag bara ville vara ledig och vila.
Sebastian verkar ha hämtat sig från förlusten i Talent Open. Vi tränade söndags (kickboxning) och han var okej pigg. Däremot var det en från Göteborgs Kickboxning där som höll i träningen, vilket innebär att tempot steppas upp minst två steg. Det roligaste (fasiken vad jag är fåfäng) var han jag fick en klapp på axeln och ett igenkännande leende från honom och en viskning i förbigåeende:
-"Nu kör du hårt annars skvallrar jag för Robban"
Robban är ordföranden i GBG Kickboxning. Det är lite underligt att jag som är 46 år gammal kan växa en decimeter av en sådan kommentar.

Igår var annars en rätt skrämmande dag - arbetsintervju inför två processchefer på Göteborgs Brevterminal om jobbet som produktionschef. Stort tryck lades på min personliga lämplighet och framför allt mina personliga egenskaper som ledare - och nästan ingenting om mina formella kunskaper. Vilket är om inte lite förvånande så väldigt uppfriskande och i mitt tycke otroligt bra från de två cheferna. Intervjun kändes som om den gick bra. Men det var tydligen över femtio sökande på några fåtal tjänster, så vi får väl se.
Sedan på kvällen var det (som vanligt) F&S för hela slanten. Medelpass åtföljt av cirkelfys. Du som inte har testat cirkelfys på F&S: Gör det! Och vill du inte gå dit skall du få ett litet stalltips på en core-övning:
Stå i plankan, fast med raka armar, alltså som om du skall göra en armhävning. Har du tillgång till hantlar så ha dem i händerna. Håll sedan kroppen så rakt du kan medan du växelvis drar upp armarna till bröstet. Alltså, hantelrodd i plankanställning. I 45 sekunder. Upprepa tre ggr med fem sekunders vila mellan. Fy sat....