lördag 28 februari 2009

Vad är träning?

Nu har mina två grå börjat tumla runt inne i skallen på mig. Det har skrivits en hel del om träning (inte minst här) och om träning kontra vila. Under en lång tid var mitt förhållande rätt okomplicerat till detta med vila. Jag visste att jag behövde vila tre dagar i veckan, helst fyra. Då funkade jag rätt bra som människa och jag kunde cykla till och från jobbet (totalt 6 km).
Sedan klappade jag ihop på ett träningspass. Det slutade med att jag hamnade på akuten, sedan på hjärtavdelningen och kom ut från operation med en pacemaker. I samma veva flyttade vi kontoret så jag fick totalt 12 km till och från. Detta var innan sommaren -08.
Sedan blev jag värd på Friskis. Till hösten körde jag minst fyra pass i veckan, ibland fem. Plus att jag cyklade dubbelt så långt till jobbet. Men kände mig ungefär tio gånger så pigg som innan pacemakern.
Träning trappades upp lite under hösten. Efter nyår började det ta emot lite, då jag körde sex pass i veckan. Vissa var riktigt tuffa, t.ex. kickboxningen. Jag fick lite kosttips, slutade med godis, chips, dip och allmän skräpmat som McD, pizza etc. Jag känner att jag ökade min prestationsförmåga igen. Blev starkare och mer uthållig och svettades inte lika mycket som innan. Gick ner ca 4 kilo, som säkert bara var fett.
Nu kommer nästa fas: träna trettion dagar i sträck. Och det var nu det började köra ihop sig en aning med mina hjärnceller. Många av mina bekanta tycker att det är vansinnigt att träna utan vilodagar. Andra har kört på månader i sträck. Låt gå för detta. Vissa vill inte träna varje dag av en rad olika skäl. Andra vill köra sträckträning av säkert lika många olika skäl. Men det är här det blir lite underligt: Vad är träning och vad är vila?
Vi börjar med det som är enkelt: Om du tar på dig träningskläder och går ner till gymmet, ställer dig på crosstrainern i tjugo minuter, tränar bröst och axlar och vader och sedan avslutar med tjugo minuters cykling, så håller nog merparten av mänskligheten med om att detta är Träning.
Om du istället lägger dig och läser en deckare i sängen, så skulle nog de flesta hålla med om att du har vilat från träning.
Nu tar vi det mer komplicerade:
Om jag strechar i tjugo minuter på vardagsrumsmattan, har jag haft en vilodag eller har jag tränat? Jag tror många skulle hålla med om att det är träning, fast många skulle nog vara osäkra.
Nu tar vi det ett snäpp längre:
Om jag går ut med hunden i lagom rask takt i 45 minuter, har jag tränat då? Nja. Många skulle nog tycka att man har gjort något, men knappast att man tränat. Men har jag haft en vilodag?

Om inte annat så måste väl åtminstonde jag definiera för mig själv vad som är träning och vad som är vila om jag skall kunna säga att jag tränat trettio dagar i sträck.
Jag gör det enkelt för mig: Vardagsmotion går bort. Vardagsmotion är bra, nyttigt och hjälper mig att återhämta mig, men det räknas helt enkelt inte.
Träning blir då följande; något du utför enligt ett förutbestämt program, på bestämd tid och plats. I syfte att bli bättre på att utföra programmet.
Träning utförs på Friskis eller i dojon. Dock räknar jag även med löpning till och från jobbet, eftersom jag måste använda specialkläder för att kunna utföra det; dvs joggingskor och joggingkläder. Detsamma för Pilates eller strechprogrammet - helt enkelt för att det finns ett träningssyfte med det, nämligen att bli bättre i kickboxning och för att det utförs enligt ett på förhand fastställt program.
Bra! Nu vet jag om jag vilar eller om jag tränar!

9 kommentarer:

Wushu Cissi sa...

=) ja har man inte sprungit långt på ett tag så brukar det ju kännas lite överallt. Men träningsvärk är ju en sån där smärta som man tycker om att plåga sig själv med, man vill gärna ha mer och man vill också trycka en massa på det.

Vida sa...

Sen får man ju framförallt (tycker jag) inte glömma att lyssna till kroppen. Om den säger ifrån så ska man lyssna även om träning eller andra saker är inplanerad.

Ha det gott!

Liv

Andrej sa...

wushu: träningsvärk, I like. Det är när lederna krånglar som jag blir orolig. Sedan tycker jag att jag alltid får ont när jag gör något nytt. Det går över...
Vida: Klok som alltid. Absolut! Träning får inte bli ett självändamål. Det är ju inte direkt ett levebröd, om jag säger så. Jag gör det för att må bra. Men ibland krävs lite "övertalning" för att komma iväg. Det är nog Kronblommen i mig som ropar. Eller Petsson-gubben ;-)

Signerat Jens sa...

Hej Andrej!

Min definition av träning: Någonting som gör att man blir riktigt trött i kroppens muskler. För mig räknas därmed inte vanliga promenader, enbart stretching, cykling i maklig takt osv. Att du räknar Pilates och stretch som träning är helt OK, jag skulle kunna göra det själv. Sådana pass skulle jag lägga på träningsfria dagar då jag dels inte tror att de påverkar kroppens återhämtning, dels skulle vara ett ypperligt sätt att hålla mig från annan träning.

/ Jens

Philip sa...

Sv: Haha, nej det kanske inte är rätt ställe att bo på när man är stressad. Men nu har jag kontroll över situationen iaf :)

Pain is just weakness leaving your body sa...

Jag ska göra det lätt och berätta vad jag INTE räknar som träning: Vardagsmotion , stretch eller promenader DET är inte träning för mig det ingår i det dagliga livet som alla bör göra varje dag för att fungera. Även på vilodagar bör man gå en promenad om det finns tid tycker jag. Jo och du Andrej du kan sluta vara avundsjuk nu för jag är hemma i kölden igen....;0)

Andrej sa...

Jens: Hej! Ja, själva tanken är ju med icke-vilodagar att man skall lägga upp passen så att man hela tiden kompletterar kroppens uppbyggnad och återhämtning istf tokköra två ´dagar och sedan ligga utslagen på soffan.
Philip: Härligt att höra. Du har ju inte tråkigt iaf
Pain...: Välkommen tillbaka! Jag hoppas att du tog lite värme med dig hem! Och massor av energi...

badgear sa...

Det där är aldrig lätt av välja vad som är vad.

Det roliga är att man ändrar sina åsikter med tidens gång.

Motion är bra för systemet

Träning likaså.

Återhämtningstid är kanske det viktigaste, i alla fall anser många det. Och troligen har de rätt.

Jag har läst många som säger (från deras egen erfarenhet) också att ökad ålder kräver mer återhämtningstid från tuffa pass, än när de var yngre. Detta för att man ska kunna utvecklas på ett bra sätt.

Men det är svårt att jämföra. Jag har aldrig tidigare tränat så seriöst som jag gjort senaste två åren, jag har aldrig tidigare fört träningsdagbok så jag kan inte jämföra. Men jag räknar med att jag inom en rimlig tid kan toppa allt jag klarat av från mina tidigare år.

Och jag är rätt så mycket bättre på en hel del idag, än vad jag nånsin tidigare varit.

Vi jobbar på mot framtiden :)

Sara (Träningsglädje) sa...

jag håller med din definiton av träning. ibland udnrar jag hur jag ska definiera yoga. är det träning? ja, enligt mig. för det hjälper mig att bli bättre i det långa loppet - även om jag inte svettas eller har hög puls. men, om jag tränar enbart yoga en dag kallar jag det vilodag i alla fall. eller återhämtningsdag. ja, återhämtningsdag låter nog bättre...