fredag 10 april 2009

Hjälp med puls-premiär

Nu är den äntligen här: min bonus från tidningen "AktivTräning" - min allra första puls-klocka. Och idag på eftermiddagen skall jag ut och testa både klockan och konditionen. Lade in mina värden i programmet till klockan och blir genast förbryllad. Hur vet jag vad min maxpuls är? Kan jag räkna ut den genom någon matematisk formel? Jag vet att det finns många duktiga pulstränare bland mina läsare: snälla ni, hur gör jag? Och mer: idag är det lugn joggning som gäller - körde skivstångspasset igår och det med rekordvikter (igen) så jag känner mig lite darrig i benen. Vilket pulsintervall skall man lägga sig på då? Låg eller mellan?
Så många frågor... och så många svar?
4 kommentarer:

Snorkfröken S sa...

Kanske bara testa att ha på pulsklockan första gången, och kolla var du ligger, och sen när du vet vilka nivåer du rör dig på fundera lite mer konkret.

Maxpulsen gissar jag att ligger mellan 190-195. Om du t.ex. vill ligga på 75% av max, ska du ha precis under 150 i puls. Finns väl olika sätt att testa maxpulsen, typ spring 5-10 min max vad du orkar.

Pain is just weakness leaving your body sa...

Följande formel kan användas för att uppskatta maxpuls: 220-ålder=maxpuls. Denna formel ger enbart en uppskattning, maxpulsen varierar mycket (10-20 slag) mellan individer med samma ålder. Vill man testa sin egen maxpuls ska man göra det med PT på typ gymmet. Maxpulsen visar inte hur vältränad du är.

Vida sa...

De där är beroendeframkallande.. skärmflygaren har en. Vet inte hur den funkar..

Ha en trevlig påsk!

Kram

Liv

Andrej sa...

Snorkfröken: Tack. Gjorde som du sade. Låg på en puls på 140 med toppar på 156, Kändes väldigt bra, men oj vad det går långsamt.
Pain: Den formeln stämmer ju. Programmet räknade ut min maxpuls till just 175.
Vida: Ja, det var kul. Jogga med ett öga på en klocka och det andra på rötter och gropar i skogen. Tänkte inte ens på att jag sprang.