måndag 20 april 2009

Bråttom-skap

Bråttom-skap är en av mina sämsta egenskaper. Jag tenderar att hasta iväg, slarva till och hyfsa till, nästan göra färdigt uppgifter och lever ett liv där jag ständigt kämpar för att kunna slutföra saker som jag påbörjat.
Det är mycket bättre nu än det var för tre år sedan, men fortfarande vadar jag i oavslutade arbetsuppgifter.
Jag läser ett inlägg av Pain is just weakness leaving your body om yoga och vikten att skynda långsamt. Inser igen hur mycket vi har att lära av Asien och dess livsfilosofi. Vårt västerländska liv handlar ibland uteslutande om hur du skall kunna komprimera tid och få med så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt - dvs att vara så effektiv som möjligt. Om jag inte misstar mig började detta i och med industrialismens intåg - löpande bandet. Att kunna tillverka en enhet på så kort tid som möjligt för att kunna maximera vinsten per producerad enhet.
Baksidan av detta är att skynda sig. Och att skynda sig är en grov asiatisk svordom. Det finns tusentals visdomsord som talar om motsatsen:
"När du anser dig färdig har du på sin höjd kommit halvvägs"
"Även den längsta vandring börjar med ett steg"
"Vattnet urholkar stenen"
"Vägen är allt, målet ingenting"... och så vidare.
Jag tror större delen av vårt liv finns i den insikten - att saker måste få och ta tid att växa fram. Inte i "one-stop-shopping". Eller som min tränare i Taekwondo säger:
"Det som skiljer ett slag av en vitbältare från en slag av en svartbältare är... 20 års daglig träning" En bra sak att ha i bakhuvudet när man skall göra tjugofem saker samtidigt.

3 kommentarer:

Magdalena sa...

Jag tror att för att vara effektiv så ska man vara fokusera på... EN sak i taget! Så det som vi oftast tror är efffektivitet är i själva verket slarv! Kan du förklara det för dina medarbeteare på posten? Eller kanske de högst upp? BRa inlägg...faller i god jord just nu!

Andrej sa...

Både ja och nej. Mitt jobb är att säkra en viss avkastning men inte att maximera vinsten. Viss skillnad däri. Men rätt i att det finns något inbyggt fel i att vi vill handla, tvätta bilen, lösa ut paket och tvätta bilen på samma ställe. Varför??

Vida sa...

Bra tankeställare, jag har båda sidorna och man vet aldrig vilken som kommer fram.. men ofta försöker jag nog göra många saker på en gång...

Bra inlägg som tål att funderas på...

Kramar