tisdag 15 september 2009

Kontroll utan resultat

Jag var hos min hjärtspecialist idag, för en rutinundersökning av min pacemaker och dess funktion. Pacemakern registrerar och spelar in all hjärtaktivitet och varje halvår får jag åka in till läkaren, som laddar över informationen till en laptop (typ). Sedan kan han i lugn och ro (verkligen, för jag brukar somna på britsen - gjorde det idag också) gå igenom mitt hjärta och hur det funkar.
Han gjorde några justeringar i fabriksinställningen: bl.a. att den inte skall larma när pulsen går över 170 slag/min. Hehe. Den hade larmat rätt ofta, kan man säga!
Sedan var det klart. En liten kommentar om motionscykeln - jag hade tydligen kört på maxbelastning rätt länge (tyckte väl det var lite trögt i slutet): rättare sagt 170% över. Hyfsad kondis med andra ord.
Sedan kom frågan upp om min kickboxning. Han bordlade frågan tills jag träffat idrottsläkaren på SU. Jag skall dit i höst så jag får helt enkelt vänta med svaret. Egentligen är han inte orolig för min PM, utan för att jag har ett förstorat hjärta. Ingen fara nu, men det kan bli jobbigt när jag blir gammal. Och ju hårdare jag tränar, desto större risk för att hjärtat växer mer - som vilken muskel som helst.
Nåja. Jag kör på. Trivs med det just nu och får väl tänka över det när jag fått prata med idrottsläkaren.
Som sagt: Que sera, sera.

8 kommentarer:

Linda sa...

Skönt att det gick bra med positivt resultat, u rock :D

Varför är det farligt med förstorat hjärta när man blir äldre?

Andrej sa...

Linda: Om jag förstår det hela rätt, är det svårare att "driva" en stor muskel än en liten. Sedan "slappnar" en muskel ju äldre man blir också. Den kombinationen tycker läkaren inte är så lyckad.
PS: kan inte du lägga upp dig som följare, du också? Du har en intressant blogg som jag tror fler vill följa!

Pain is just weakness leaving your body sa...

Hmm huvudsaken är ju at du trivs och mår bra. hoppas att allt går vägen sedan...

fartfylld! sa...

intressant läsning! bra att du har koll på hälsan.. haha det känns ofta som jag står för kommentarer i stil med "det är ju viktigt att vila och återhämta sig också..." nej, allvarligt talat så beundrar jag verkligen folk som tränar mycket och disciplinerat långa tidsperioder.

Snorkfröken S sa...

Tänk att ligga på 170% i belastning! Hoppas du får svar på alla frågor då du ska på testet senare i höst!

Anonym sa...

Trevligt, jag förstår att allt är bra med dig. Bra att du skriver om den där biten, och att det är helt ok att köra på med träning och sånt trots/tack vare PM.

Kör hårt! :)

Mamma Melissa -ung änglamamma och gravid sa...

hade faktiskt inte en aning om att hjärtat tränades på det sättet... att själva pumpandet kunde förbättrats det vet jag ju, men inte att det växer i storlek också... bra att jag fick lära mig det!:.))

och jag hoppas verkligen att det inte skall bli några bekymmer med det senare heller för din del!

Andrej sa...

Pain...: Tack! Jag är säker på att det kommer att gå bra.
Fartfylld: Oj. Var det mig du menade? Tack!!
Snorkfröken: Cyklar skall knäckas, helt klart. Tänk om jag bara kunde bli lika stark i min löpning.
Badgear: Halloj! Det var inte igår! Och visst är det så - tack vare, inte trots.
MM: Tack för kommentaren! Och omtanken!