söndag 24 maj 2009

Träningsschema

Jag har velat lite med min löpträning under en lång tid. Jag förstod för ca fem månader sedan att min kondition inte räcker till för sparringen i kickboxningen. Så jag gjorde det som de flesta gör - började springa. Målet blev rätt banalt: ju längre jag sprang, desto bättre kondis hade jag. Någonstans anade jag att det inte var rätt tänkt. Avstod ofta från långpass och körde intervallträning istället. Mest för att sparringen var så extremt intensiv - en till tre minuter när du använder maxpuls, för att sedan få en minuts återhämtning. Lät ju inte riktigt som långdistans, om man säger så. Men ändå körde jag t.ex. backintervaller på närmast maxnivå - massor med mjölksyreträning.
Nu fick jag äntligen läst en artikel som träffade rätt. Det handlar ju om att jag skall träna två olika saker: löpningen skall ge kondisen, boxträning skall ge mjölksyretåligheten. Tränar jag mjölksyreträning med löpningen blir jag en bättre löpare, men inte en bättre kickboxare. Jag skall träna aerobt (syreupptagning) med löpning, anaerobt (mjölksyretålighet) med boxning.
Alltså blir upplägget ungefär som följer:
Aerob:
Ett lågintensivt, längre löppass i veckan.
En snällt pass intervallträning i veckan (ett medelpass på Friskis, t.ex.)
Ett högintensivt intervallpass (dock under mjölksyrenivå - precis på gränsen!). Här blir det backträning eller vanlig intervallträning på slät mark. I LIKE!!

Anaerob:
Ett boxpass i veckan, som brukar vara extremt mjölksyreframkallande. Friskis eller Sportlife får hålla med det.
Naturligtvis Kickboxning- och TKD-träningen som ofta innehåller mjölksyretålighet. Där kör jag ju redan tre pass i veckan så det får räcka så länge.

Kompletterande träning:
Styrketräning - skivstången på Friskis. Dunderträning för hela kroppen, liksom medelpasset i jympa.

Målsättningen är att köra detta fullt ut när höstterminen kör igång. Borde ge bra framsteg, för det lite halvdana, trevande som jag gjort hittills har gjort väldigt mycket.

4 kommentarer:

Piratfarsan sa...

Imponerande upplägg, önskar att jag hade lite av din energi som orkar med så mkt mjölksyrekrävande träning. Kommer ihåg från TKD'n att det var extremt jobbigt så jag vet vad det handlar om..
Nuförtiden glider man bara runt i joggingspåret och har det lugnt och skönt :-)

Andrej sa...

A vesst... glider runt på tider under 5 min/km?

Piratfarsan sa...

haha.. jojo, allt är ju relativt, målet är ju att glida runt under 4 min/km så....

Andrej sa...

Rätt. Gränser är till för att brytas.