tisdag 5 maj 2009

Hälsoundersökning

För tre år sedan gjorde vi genom arbetsgivarens omsorg en hälsoundersökning. En enkät fick fyllas i som behandlade olika aspekter av ens livsstil - motion, alkohol, kost och stress/sömn. Det fanns andra aspekter också, men dessa fyra var huvudpunkterna.
Du fick en personlig återkoppling brevledes och ett erbjudande om att ta kontakt med företagshälsovården om det var något du undrade över. Första kontakten med företagshälsovården var dessutom anonym. Först vid ett andra besök fick arbetsgivaren komma in för godkännande.
Min personliga återkoppling var rena katastrofen. På en skala från grönt till rött fick jag knallrött på flera parametrar: motion var orange, alkohol knallröd liksom kost och sömn/stress. Jag tog lite skärrad kontakt med företagshälsovården och fick en tid rätt omgående. Fick det mesta bekräftat - alldeles för mycket alkohol, mat, stress. För lite sömn och motion.
Förra veckan fick vi göra om i stort sett samma enkät. Det individuella svaret är betydligt roligare att läsa denna gång. Jag blev stolt över mig själv (eller låter det fult att säga så?). Grönt på alla parametrar: alkohol (dricker inte en droppe längre), motion (tränar riktigt bra), kost (i stort sett fri från all skräpmat, som pizza, McD, godis, chips...). Min PM var ju det som fick allt att vända på allvar. Dock fortfarande orange färg på stress. Sömnen är dålig. Men jag har varit på sömnlabb och väntar på återkoppling som kanske kan hjälpa mig. Och då har jag bara min stressbenägenhet att jobba med.
Som jag skrev ovan. Jag är stolt över denna resa som jag har gjort. Faktiskt. Från en halvalkoholiserad, överviktig och sönderstressad surgubbe till en relativt välmående, vältränad människa som lär sig att se positivt på tillvaron. På tre år. Tack Andrej, det gjorde du bra mot dig själv!

9 kommentarer:

Pain is just weakness leaving your body sa...

Verkligen bra gjort :0)

Bettan F&S sa...

STORT GRATTIS till dej Andrej!!!!!!
Bra gjort. Vi har i stort sett gjort samma kovändning hemma hos oss, efter att kompisen dog för ett år sedan..
En tankeställare då och då är inte att förakta..
Keep up the good work..!!

Hälsar Bettan

Magdalena sa...

Imponerande Andrej! Inte alla skulle fattat allvaret. Du har ändrat så mycket i ditt liv så det sista orangea borde du kunna fixa oxå! Lite mindfulness kanske?

Vida sa...

Det ska du vara stolt över tycker jag :) Imponerande :)

Snorkfröken S sa...

Visst ska du vara stolt över dig själv! Och fortsätta unna dig själv samma goda livsstil i fortsättningen. Det är du värd!

Andrej sa...

Pain: Tack.
Bettan: Oj, det visste jag inte. Grattis själv då och så får vi väl pratas vid vid nästa pass!
Magdalena: Japp. Jag har ju en coach som stöttar också.
Vida: Tack
Snorkfröken: Jag unnar på och fortsätter nöta pannbenet.

badgear sa...

Kan väl inte annat göra än att känna mig glad för din skull. Bra jobbat.

Tycker du gör rätt som klappar dig själv på axeln. Du har gjort det jäkligt bra.

Det man jobbar på, det kan bara bli bättre. Bara man vet vad man jobbar mot för mål.

Om tre år har du fått ordning på stressen... om inte förr.

Ha en bra helg, njut, träna och allt det där.

viktoria sa...

Hej Andrej!
Verkligen intressant att följa din blogg:) och det är klart att du ska vara stolt över din livsförändring!

take care!

Andrej sa...

Badgear: Tack. Det betyder mycket när det kommer från dig.
Viktoria: Hej Viktoria! Vad roligt att du hittade hit och fick dit en kommentar. Jag lovar att jag inte skall missa dig nästa gång!!