lördag 31 januari 2009

Andrej-pappan & sambo AB

Det finns ett verktyg som användas till att leda och styra företag och som kalla Balanced scorecard: på fönämlig svengelska så kallas verktyget "balanserat målkort".
Det bygger på att du sätter upp olika målbilder för företaget som alla skall vägas jämt mot varandra; dvs. balansera. Det gör det lättare för dig att fokusera på aktiviteter och inte "flumma" för mycket. Paradexempel är lönsamhet, personalnöjdhet, kundnöjdhet. Du kan inte bara ha bra på ett av "målkorten" och vara dålig på det andra, för då är företaget inte i balans.
Jag undrar om jag kan bygga ett sådant målkort för mig själv? Andrej-pappan-sambon AB?
Och hur skulle det se ut? Vilka målkort skall tas ut och vara i fokus under minst, låt säga, tre år framåt?

Föräldranöjdhet eller barnanöjdhet!
Och hur mäter jag det? Skall jag en gång i kvartalet dela ut en frågeenkät om mig som pappa till mina barn? Vilka frågor skall tas med? Hu... Borde dela ut enkäten i direkt samband med veckopeng/lördagsgodis

Sambonöjdhet!
Här borde det fungera rätt bra, för jag får en skoningslös och kritisk feedback på det mesta som rör hushållet och samboskap! Kanske kan bli aningen enögd i sin feedback.

Andrejnöjdhet!
Jag är utan tvekan min egen största kritiker (observera dock målkortet sambonöjdhet, som ibland kan tangera egenkritik). Dock har jag ju en tränare och värdar för en ledare, så på träningsfronten bör det inte vara några problem. Och som chef har jag ett femtiotal medarbetare, som också är bra på att ge kritik när det behövs.

Jag borde specificera lite underrubriker och delmål innan jag är klar, men dessa avslöjar jag inte nu.


6 kommentarer:

Mamma Melissa sa...

Ha ha... ja, det hade varit något! Men det är nog inte en så dum idé att köra lite utvärdering med barnen... funkar även på riktigt små... och att muta dem innan/efter kanonbra idé!:.)

Snorkfröken S sa...

Intressant... men jag tror verkligen att du själv är din största kritiker, så några enkäter kanske kunde funka för att boosta upp eget självförtroende också. (Alltså, jag menar inte att du verkar ha dåligt självförtroende!)

Vida sa...

Vilken bra idé att göra det synligt på det viset..

Ha en underbar kväll!

Liv

Andrej sa...

MM: Sant. Jag får muta både innan och efter. Eller vad heter det på med ett finare ord: Lobbying?
Snorkfröken: Du har genomskådat mig. Jag har inte dåligt självförtroende, men jag är självkritisk. Huvudet på spiken.
Vida: Tack!

badgear sa...

Jag själv gillar det där med Andrejnöjdhet. Egot måste få sin del.

Box on!

Andrej sa...

Badgear: Tack! Gillar din blogg. Kan bli en framgångsfaktor i min "löparkarriär"...