måndag 14 februari 2011

Lite vishet

Jag har vid flera tillfällen skrivit dessa visdomsord när jag kommenterat inlägg i andra bloggar. Jag tycker de är bra och värda att fundera över - oavsett vilken idrott man sysslar med. Eller överhuvud taget vad man än sysslar med.
Historien läste jag i en artikel i tidningen "Fighter" - tyvärr vet jag inte vilket nummer. Jag vet inte heller om historien är sann, men den är väldigt bra. Och en bra historia som är osann är bättre än en dålig som är sann.
Hursomhelst lyder den på ett ungefär så här:
"En av världens främsta thaiboxare (en thailändare) är på träningsläger i USA. Han besöker ett gym där en thaiboxare från USA tränar. Amerikanen kör med tunga vikter, maxar enormt i bänkpress och andra styrkegrenar, svettas, stönar och är bevisligen mycket starkare än thailändaren. Någon frågar thailändaren vad han tycker om amerikanens och konkurrentens styrkeuppvisning. Thailändarens enkla svar lyder:
-"Make strong inside, not outside"

Artikelförfattaren tolkar uttalandet som att man skall träna coremuskulatur istället för den yttre muskulaturen. Coremuskulaturen stabiliserar en boxare, bidrar till bättre balans, slag och sparkar. Alltså en av orsakerna till att Thailändare ofta har en mycket bra teknik i sin boxning jmf med västerlänningar.
Jag å min sida tolkar det lite annorlunda: för mig handlar uttalandet om den mentala styrkan kontra den fysiska: alltså att en mentalt stark boxare alltid slår en mentalt svagare boxare oavsett muskelstyrkan ch konditionen.

Oavsett vad tolkningen är - historien är så bra så att den är värd ett inlägg. Och öppen för tolkningar!

6 kommentarer:

Huskatt sa...

Jag tolkar det som du gör, att det är insidan som avgör i slutändan.

Huskatt sa...

SV: HA...Ha...HA...kul...den saten/Erik bjuder jag då inte in till vår klubb!!!

Thomas sa...

Har helt klart inget med muskler att göra :-)

fartfylld! sa...

Mm... visst är det väl så, att utan mentala hälsan och styrkan så vinner man inga OS-guld oavsett fysik! Det finns ju mängder av exempel på det...

Vida sa...

Jag tolkar det som du.. i vissa fall är det den mentala biten som är den viktigaste..

Kramar och tack för alla fina kommentarer hos mig

malin sa...

Jag tror att det absolut kan vara bägge delarna. Att för att någonting ska bli bra, ordentligt gjort måste man ha med det innersta.

Det måste vara ordentligt förberett, underbyggt, planerat.

Lite som att träna core, bålstabilitet och stabilitet och kontroll i stort oavsett om du behöver träna benböj eller kontrollera dina axlar.

Men du måste VILJA. Det går inte få nyfrälsta styrkenissar att träna core innan de förstått varför. Då blir de starka, då blir de bra.

När de vill inifrån.