lördag 30 januari 2010

Vinterschizofreni

Jag vill förklara en sak angående vintern:
Personligen älskar jag detta väder. Kyla, snö, is och allt som jag tycker hör en vinter till. Bra kläder och skor och du klarar att vara ute i detta väder och samtidigt njuta. Det är ljust och vackert. Barnen frossar i pulkaåkning. Hunden har blivit valp på nytt. Soppor och grytor smakar extremt gott i detta väder.
Kort sagt: personligen älskar jag vintern när det verkligen är vinter.

Sedan kommer den andra sidan. Jobbsidan.
Våra brevbärare delar ut post i ca fyra timmar om dagen, måndag till fredag. Oavsett kyla och underlag. Och trots att vi har bra kläder, använder lager på lager, dubbla handskar, Goretex, allt vad du skall kunna önska dig (nästan)... så kan du inte hålla värmen. Tårna fryser, fingrar fryser, kroppen fryser. Det är halt, spårigt, isigt och cyklarna är tunga, svårstyrda och jobbiga att släpa över snövallar och andra hinder. Min jobbsida får ont i magen av snöfall och kyla.

Men du som läser detta kan underlätta för mig och din brevbärare. Om du skottar och sandar utanför huset, håller rent framför brevlådan så inte snövallar byggs upp, har lådan rätt placerad (rätt höjd och med inkastet i brevbärarens färdväg) så underlättar du enormt mycket.
Snälla?

11 kommentarer:

Huskatt sa...

Hit färdas brevbäraren med bil. Så enkelt sagt, vill man inte ha sin post i snödrivan..då skottar man.

Andrej sa...

Huskatt: Dig kan jag alltid lita på, katten!

Caty sa...

Ja, fy för att jobba ute i denna kyla! Ni är vardagshjältar!!Hos oss har vi alltid skottat framför brevlådan, för min man är brevbärare! :-) Men jag har hört att de som plogar lägger upp i stora vallar framför brevlådan på sina ställen, det förstår jag inte hur man kan göra. Hur tänker de egentligen?

Andrej sa...

Caty: Tänker inte alls. Inte alls.

Everyday Matters sa...

Vi har brevbärare med bil :0) och jag skulle ALDRIG fixa en vinter som brevbärare.

Andrej sa...

Every Day: Inte många som gör så här års. Det som håller liv i en är sommaren.

fartfylld! sa...

Bra tips men sådana moderna företeelser som crossfit har vi inte i Leksand :) Så jag gymmar på egen hand, det gick bra det med! Och ja, man har ju helt klart delade känslor för denna supervinter. Men mest bra är det, såklart!

Andrej sa...

Fartfylld: Åja, försök inte. Crossfit går att köra på egen hand, alldeles utmärkt. Jag skickar ett par övningar till dig, latmask ;-))

Sofie RW sa...

Tack för påminnelsen; vi har ju brevinkast, men jag ska se till att meddela mina föräldrar att vara noggranna med postlådan. Saker som är så lätt för envar, men som kanske glöms bort ändå.

(Och vet du - idag har jag sprungit på löpband minsann)

Anonym sa...

Det var bättre förr, då kom brevbäraren två gånger om dagen, och en gång på lördagen.

Idag sitter de på sin sköna rumpa och bloggar om att brevlådeöppningen ska vara x cm hit och dit, hur brevlådetaket ska vara utformat för att snöflingan ska lägga så på rätt avstånd ifrån brevlådefoten...

Var finns brevbärarnas äventyrslust? Vad är det för äventyrslust att åka elmoppe och ha goretex med elkallingar?

Jag är besviken! Mycket! Väldigt mycket besviken!

"Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from completion of their appointed rounds"

carina sa...

Jag underlättar givetvis med att bo i hyreshus! ;) Avundas dig verkligen inte, hade praktik på posten nån gång under vintern i högstadiet och det var minst sagt allt utom lätt...